Ptja

Jag känner att vi behöver ge plats för en liten kvällsreflektion…

Det har blivit modernt att slänga sig med uttrycket ”kompetenta barn”. Ibland går det till överdrift men det finns en god poäng i det. Enligt gamla teorier så liknades de små liven vid tomma kärl som skulle fyllas med kunskap. Av oss vuxna, givetvis. I dag har vi, nåja, vissa i alla fall, tagit vårt förnuft till fånga.

Grundtanken i begreppet ”kompetenta barn” handlar om att de små rackarna klarar av att tänka själva.  Detta är givetvis inget modernt påfund. Jag är ganska övertygad om att barn alltid har kunnat tänka och lära själva. Vi har bara inte sett det förr. Eller kanske snarare inte låtit dem göra det.

Jag tror att barn är lättpåverkade. Men! Det innebär inte att de är dumma. De är smartare än vi tror. Jag har mött en del barn, kommer att möta ännu fler och har två här hemma. Det är fantastiska tankegångar man får ta del av, bara man tar sig tid att lyssna (nåja, den minsta kanske inte ger uttryck för så vilda fantasier ännu ;-) ).

Så, vad är slutsatsen av detta då? Jo, nämligen att jag inte tror att lösningen är att avskärma barnen, varken från verkligheten eller fiktionen. Hjälp dem i stället att hitta redskapen att se igenom det. Lär dem hitta sin egen väg och och bli kritiska tänkare i stället. Tids nog kommer våra små älsklingar att möta den stora stygga världen hur gärna vi än vill låta dem slippa och jag tror att vi gör dem en björntjänst genom att inte förbereda dem på det.

One Response to “Ptja”

  1. Mari Says:

    Logiken hos ett barn är helt klart bättre än hos många vuxna.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu