Jag kräks på ”genusmedvetenheten”

Har det gått troll i begreppet ”genus”? Har det blivit lite PK att hävda att man minsann är genusmedeveten och bryr sig om jämställdhet?

Jag känner att jag är skittrött på ”genusmedvetenhet” för ämnet bara fortsätter att trampa på samma ställe, år ut och år in. Det mals och mals.  Det händer ju inget! Man fortsätter att skrapa på ytan genom att tjafsa om petitesser och ignorerar totalt isberget som lurar där under ytan.

Det är ungefär som ”Jaja, men nu har jag i alla fall ställt upp här och bakat kokosbollar till skoldiscot, då har jag gjort mitt för den här gången, SKÖNT!”. I det här sammanhanget blir det ”Jaja, men nu har jag i alla fall ställt upp här för jämställdheten genom att låta min son få en visp i julklapp, då har jag gjort mitt för den här gången, SKÖNT!

Någonstans, i relation till förra kursen i Genuspedagogik (orkar inte leta…), var det någon klyftig människa som menade något i stil med att man kan aldrig jobba med genus- och jämställdhetsfrågor på ett rättvist sätt om man inte känner till bakgrunden (forskningen, historien och teorierna) till det som vi idag lever med. Det blir platt fall att bara slänger sig in i diskussionen och komprimerar ner frågan till att bara handla om kläder, leksaker eller varför inte föräldraledighet, utan att ta hänsyn till en mängd olika faktorer (maktordningar, hur normer skapas, hur samhället blivit det vi idag har o.s.v.)…

Nåja. Om jag inte hade försökt skaffa mig någon sorts utbildning i ett genuspedagogiskt arbete så hade jag också stått där och varit skitnöjd med mig själv eftersom jag säkert hade tyckt att jag uppfylld min del genom att låta A få en Spidermantröja. Nu står jag här och är bitter i stället. Nice värre.

(Ja, vad fasen. Det gick ju rätt dåligt det här med att jag inte skulle tycka nåt ;-) ) Men jag bjuder på det den här gången och lovar att jag ska skriva om något icke-tyckande nästa gång ;-) )

2 Responses to “Jag kräks på ”genusmedvetenheten””

  1. J Says:

    Ja! Jag pallar ju inte det ytliga eftersom jag läst mkt genus, genusrätt, hegemonier etc. Men det blir ju lätt elitistiskt om man skriver så och det vill man ju inte vara etc etc. Jag hinner inte utveckla, måste jobba, haha.

  2. Karin Says:

    Nej men eller hur? Det är verkligen svårt att formlera det utan att det blir på det viset. Och samtidigt inser ju också jag att för varje ”rätt” jag gör gör jag också tio ”fel”.

    Haha, jobba på nu!!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu