Vet du vad det är du har köpt?
Då och då möter jag (i egenskap av förläder talar jag nu alltså om) föräldrar som inte tycker att ”deras” förskola är särskilt bra. Det de anmärker på är oftast att det försvinner vantar/mössor, vilken frukt som serveras på mellanmålet, att det är stängt 2 dagar/termin för planering och liknade saker. Ytterst sällan hör jag något som rör själva pedagogiken.
Detta har jag också funderat på under diverse föräldramöten jag varit på genom åren. Vid ett tillfälle hade pedagogerna gjort ett hästjobb med ett övertydligt bildspel och pratade väldigt enkelt, men engagerat, om det projekt som höll på för tillfället. I detta förklarade de också, lika övertydligt som alla gånger, den specifika pedagogikens idéer. Och när den lilla redovisningen är över börjar de skeptiska frågorna: ”Men vad då, får barnen bestämma ALLT själva?!”, ”Måste de hålla på med det här temat? Olles storebror hade nåt liknande för ett tag sen och det höll ju på hur länge som helst…”.”När ska dom leka då?” Och tålmodigt berättar pedagogerna ytterligare en gång om vad som är poängen med arbetet (Nej, de får inte bestämma allt själv, barnens intresse styr längden och de leker hela tiden).
Och då undrar jag följande:
1: Ens barn är typ 40 timmar (säger vi för enkelhetens skull) i veckan på förskolan. Hur kan man inte vara intresserad av vad som försigår där? Förutom vilken frukt som serveras?
2: Du har aktivt sökt en förskola med specifik inriktning. Hur kommer det sig då att man inte har den blekaste aning om detta och vad det innebär (trots mycket och tydlig uttdelad information om detta)? Åter igen, vart är intresset? (Och även om man har blivit tilldelad denna förskola utan att ha sökt den kanske det borde ligga i en förälders intresse att läsa på lite? Om mina ungar blev placerade på ex. en montessoriförskola skulle jag verkligen friska upp mina kunskaper i det ämnet…)
3: Det hävdas ibland att ”Jag har minsann betalt för detta och då ska minsann… ”. Men vet du verkligen vad det är för en tjänst du har köpt? Nämligen en plats åt ditt barn i en pedagogisk verksamhet? En verksamhet som tydligen gynnar barn så pass mycket att barn till föräldralediga och arbetslösa samt om de är över 3 år erbjuds 15h/v gratis. Läs förskolans läroplan först och se vad det är för ställe du har placerat dina ungar på och skäll sedan.
(Och givetvis tycker jag ju också att allt runt om kring måste fungera, så som maten, att ungarna får på sig kläderna när de ska ut och, för det är det är självklart en del i det hela. Men att tycka att förskolan är skitdålig och att det är dags för ett samtal med skolledningen för att det serveras äpplen i stället för päron tycker jag blir väldigt märkligt.)
Och om jag får byta perspektiv lite nu då så undrar jag ju så klart: Hur 17 gör man för att väcka intresset hos föräldrar? Hur gör man för att intressera dem för sitt barns vardag? Tydligen spelar det ju ingen roll hur övertydlig man är med sin pedagogiska dokumentation, möten, bilder, infolappar, mail o.s.v. Det är banne mig en klurig nöt att knäcka. Ska man känna sig ”besegrad” och inse att vi alla är olika (som jag älskar att tjata om) och att man faktiskt inte kan få med alla på tåget? Ja, kanske. Men vad trist det känns…
Så. Nu ska jag nog sätta mig och läsa den nya versionen av Lpfö så jag vet vad det är jag pratar om här och kan sopa bort mina egna stenar i glashuset
februari 21st, 2011 at 12:14
Jag skulle engagera mig mer om jag hade ett reellt val- nu känns det som att vi får ta vad vi får utan inriktning. Då blir det liksom inte kul. Om jag hade kunnat välja förskola fritt i vårt område och vara garanterad en plats så skulle jag verkligen engagera mig! (I och för sig kommer jag säkerligen uppfylla baskriterierna för engagerad förälder oavsett och jag vägrar bry mig om frukten, promise ).
februari 21st, 2011 at 13:05
Haha, det är bra det
Jo, men det förstår jag också. Och det är ju samma sak här, vi kan inte heller välja på det sättet. Därför väljer vi aktivt bort vissa alternativ (så som t.ex. dagbarnvårdare och föräldrakooperativ) som vi inte tycker känns 100, för att öka möjligheterna att hitta nåt som känns bra av det man blir tilldelad. Mer än så kan man ju inte göra…
Sen menar jag ju inte med engagemang att man måste lägga ner hela sin själ, vara den som alltid anmäler sig till städdagar och sånt, men att man åtminstone tar reda på vad förskolan ( i sig alltså och inte den enskilda förskolan) är för en plats innan man sätter sina barn där ö.h.t. borde kännas som en självklarhet? Fast så är det nog inte när jag tänker efter och troligtvis beror det väl på att vi fortfarande tror att förskolan är vad daghemmen var för 25 år sedan.
februari 21st, 2011 at 13:50
Precis! Ja, du menar dagiiiis? Suck.
Vi sökte faktiskt ett par koop till slut men bara för att det var de enda som verkade ha ngn som helst pedagogisk inriktning. Tänkte ta ställning till dem mer specifikt om de blir aktuella. Har lite ångest över att vi bara hann besöka en förskola som vi sökte men prioriterade den högst åtminstone, verkade, som jag skrev i tråden, OK åtminstone men ‘dagiskänslan’ gick inte att ta miste på.
februari 21st, 2011 at 14:23
Eller hur Men det är ju då, som jag kan känna, att det är ännu viktigare att man faktiskt vet vad det är som man söker. Jag tror ju att kunskap ger makt Om man vet vad förskolan går ut på har man också möjlighet att som förälder ställa krav på den på ett annat sätt tror jag. Det är nämligen ingen som kommer och präntar in rättigheter (och skyldigheter kanske vi också ska komma ihåg) i huvudet på en och då gör man nog bäst i att själv ta reda på dem tror jag. För om något händer tror jag ändå att det är mer verkningsfullt att hänvisa till ex. styrdokument som läroplaner och skollagen än sina egna personliga åsikter. Om något ska kunna ordnas och förändras i alla fall.
Och säkert blir det bra med den förskola ni får, vilken det nu än blir. Det blir det ju oftast Och så länge man kan tänka sig att kommunicera åt båda håll så brukar ju det mesta gå att lösa
februari 21st, 2011 at 20:10
vilket bra inlägg karin
Sen e det väldigt störande när kläder kommer bort, ALLTID, trots att de är märkta
februari 21st, 2011 at 20:54
Tack Annelie Och ja, jag håller med dig om det Vi har *peppar peppar* aldrig blivit av med kläder, de har himla koll på det. Men ett visst svinn av tunnare vantar får man ju räkna med varje år om man har en unge som vägrar både vantar (och strumpor) och således slänger omkring sig dessa där det passar