Gröna fingrar?

I går fick jag ett smakprov av J´s tjusiga orkidé. Det fick mig att fundera över hur våra egna växter ser ut här hemma.

Den typiska växten här hemma är en garderobsblomma. Oändligt tacksam och totalt omöjlig att ta livet av. På andra plats har vi någon sorts palm och så länge den får vatten nån gång per månad och lite sol är den nöjd. Fine.

Sedan händer det ibland att vi (och andra…) försöker hotta upp vårat hem med en trevlig växt. Det går alltid dåligt. Alla växter som har blommor (utom just orkidéer faktiskt) är dömda att döden dö i detta hem. Diverse snittblommor brukar klara sig ett par dagar visserligen.

Men, sedan kommer det stora problemet: att slänga den döda växten. Det blir liksom bara inte gjort. Det är mängder med gånger som jag kommit på att ”just det, där står det en vas med tulpaner som vissnade för tre veckor sedan”, gärna i samband med ett tjusigt besök…

Problemet går dock att undvika. Så fort blomman ser lite hängig ut bär man in den i tvättstugan. Tada! Problemet löst (läs: gömt). Ett annat sätt är att helt enkelt gå in stenhårt för att blomman ska leva. Således är vår Julstjärna just nu den mest ompysslade växten här hemma . Varför? Jo, för att jag vet att den kommer att dö och jag orkar inte slänga den. Och i tvättstugan är det fullt.

Julstjärnan vs. Amaryllisen

4 Responses to “Gröna fingrar?”

  1. J Says:

    Underbart!

  2. Mari Says:

    Men amaryllisen går ju att gräva ner i trädgården! Liksom alla jullökar. Vi har t ex tre fina hyacinter som blommar varje vår i rabatten. Och min morfar la just amaryllislökar mörkt under sommaren och drev upp den till vintern igen. Fast tvättstugan kanske är lite för fuktig för sånt.

    Och ja, jag är mäkta stolt när mina orkidéer blommar om; både på samma stängel och på ny.

    Tips på tåliga växter är annars fredskalla (syns fort när den vill ha vatten och återhämtar sig), svärmorstunga, hoya, garderobsblomma, orkidé och elefantöron. Det mesta med tjocka blad är bra då de lagrar vatten i bladen. När bladen börjar bli lite uttorkade är det bara att dränka dem i badkaret en halvtimma och sen upp i fönstret igen.

    Ja, jag gillar växter hemma.

  3. Karin Says:

    Åh, ja, jag borde ju verkligen gräva ner dem, men du vet… Det blir inte av bara. På precis samma sätt som jag borde ha röjt upp i mina odlingar innan vintern. Nu ligger det i stället gamla ledsna tomater och blast från morötterna där i och det ser vedervärdigt ut. (Men jag kanske skulle kunna lägga amaryllislöken i garaget?)

  4. Mari Says:

    Lökar brukar klara sig oväntat bra så har du riktigt gamla liggande så peta ner de med. Det som tar sig det tar sig så tar rådjuren det som tar sig. Vi får skylla oss själva som matar dem med morötter och äpplen på vintern iofs; klart att de ska få mat året runt då.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu